Cielaczek - sernik na murzynku

4.37 (191 ocen)

  • 60 min

Cielaczek różni się nieco od popularnego sernika na ucieranym spodzie, a mianowicie od Isaury. Ciasto z tego przepisu wychodzi bardzo smaczne. Delikatny kakaowy spód i kremowa serowa masa sprawiają, że Cielaczek smakuje wybornie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (na 40 x 22 cm)
    Na ciasto:
    2 jajka
    1 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    2 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć)
    2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    3/4 szklanki oleju
    Masa serowa:
    750 g zmielonego twarogu (lub dobrej jakości twarogu z wiaderka)
    3 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej lub mąki pszennej
    1 budyń wanilinowy
    1/2-3/4 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.37 (191 ocen)

Zobacz również:

Serniki Murzynek Desery

Cielaczek - sernik na murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie do jajek dodajemy mleko i wg. uznania łyżkę dżemu. Później dosypujemy suche składniki i wlewamy olej. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Ser miksujemy z pozostałymi składników. Łyżką nakładamy masę serową na na ciasto czekoladowe. Ciasto wkładamy do piekarnika na grzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 50 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta przed podaniem można polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Owoce Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować