CIELACZEK JUSTYNY

4.5 (165 ocen)

Bardzo smaczny placuszek, ktory laczy w sobie smaki Murzynka i Sernika. Przepis dostalam od mojej kolezanki Justyny lecz nieco go zmienilam.

Składniki:

  • Ciasto :

    2 jajka
    1 szkl cukru
    1szkl mleka
    2 szkl maki
    1 lyzeczka sody
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    2 lyzki kakao
    2 lyzki dzemu
    3/4 szkl oleju

    Masa serowa:

    1/2 kostki margaryny
    3/4 szkl cukru
    2 jajka
    500g sera bialego na sernik ( z wiaderka)
    1 budyn smietankowy
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Cielaczek justyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skladniki na ciemne ciasto wymieszac w misce mikserem w kolejnosci w jakiej zostaly podane powyzej i wylac na blaszke wysmarowana wczesniej tluszczem.
  • 2. Na mase serowa bialka ubic na sztywno. W oddzielnej misce miekka margaryne utrzec z cukrem a potem kolejno dodawac po jednym zoltku. Dalej ubijajac dodawac ser, budyn i cukier waniliowy. Na koncu mase serowa delikatnie polaczyc z ubitymi bialkami.
  • 3. Na ciemne ciasto klasc lyzka kleksy masy serowej. Ciasto piec okolo 50 minut w temperaturze 180C do czasu az patyczek wlozony w ciasto bedzie suchy.
  • Cielaczek Justyny 4. Gotowe ciasto mozna wedlug uznania posypac cukrem pudrem, polukrowac lub polac polewa czekoladowa.

Porady

Podejrzewam, ze przepis jest na duza blaszke bo ja pieklam je w tortownicy o srednicy 25 cm i byla ona zdecydowanie za mala. Ciasto musialam piec znacznie dluzej ale i tak efekt koncowy byl warty oczekiwania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Margaryna Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować