"CIELACZEK"

4.97 (198 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciasto. Jego największą fanką w rodzinie jest moja mama.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciemne ciasto:
    2 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl mleka
    2 łyżki dżemu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do piecz.
    2 łyżki kakao
    3/4 szkl oleju
    2 szkl mąki

    masa serowa:
    1/2 kg sera półtłustego
    3/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    3 jajka
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.97 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

"cielaczek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciemnie ciasto włożyć do miski i wymieszać dokładnie mikserem
  • 2. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę i dobrze utrzeć. Dodać ser i mąkę ziemniaczaną.
  • 3. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie łyżką.
  • 4. Tortownice (o średnicy 26-28 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą
  • 5. Do formy wylać ciemne ciasto, a na nim łyżką wykładać "łatki" z masy serowej
  • 6. Piec ok 1 godz w temperaturze 180 st
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować