Cieciorkowe mini placuszki - kotleciki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Cieciorka zawiera zdecydowanie więcej żelaza, niż pozostałe warzywa strączkowe. Placki ,kotlety z niej są obfitym źródłem głównie: białka, NKT, potasu i wapnia. Smakują najlepiej z sosem........

  • 30 min

Składniki:

  • cieciorka kupiona na wagę 200 gramów
    Jajko 1 sztuka
    otręby pszenne 2 łyżki
    sos sojowy 1 łyżka
    czosnek 2 ząbki
    sól
    pieprz cayenne
    natka pietruszki (posiekana) 3 łyżki

    nasiona sezamu 5 łyżek
    olej rzepakowy 0.5 szklanki

Cieciorkowe mini placuszki - kotleciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cieciorka 1. Cieciorkę dokładnie płuczemy wodą i osączamy. Zalewamy ją wrzącą wodą i moczymy przez noc.

  • 2. Przed zabraniem się do przygotowywania kotlecików, namoczoną cieciorkę dokładnie osączamy z wody i miksujemy razem z czosnkiem i sosem sojowym (niepełna łyżka).

    Przekładamy masę do miski, dodajemy jajko, otręby, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy masę ręcznie bądź łyżką.

  • 3. Formujemy małe kotleciki.

    Kotleciki obtaczamy w ziarnach sezamu.

    Smażymy je na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

    Osączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.

    Serwujemy najlepiej z sosem pomidorowym lub innym......

Komentarze

Podobne przepisy