Ciecierzyca ze szpinakiem i migdałami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekkie ale sycące danie.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciecierzyca: 0.5 kilograma
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - wędzona papryka w proszku: 1 łyżka
    - olej: 2 łyżki
    - szpinak: 0.5 kilograma
    - pomidory: 3 sztuki
    - migdały w płatkach: 3 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ciecierzyca ze szpinakiem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalać 1,2 litra wrzącej wody, dodać posiekaną cebulę, czosnek pokrojony w plasterki i liść laurowy. Gotować przez godzinę. Na 20 minut przed końcem gotowania ciecierzycę posolić. W międzyczasie ugotować na twardo jajko, a gdy wystygnie zetrzeć je na drobnej tarce
  • 2. Ciecierzycę odlać, płyn zachować. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać mąkę i podsmażyć. Gdy mąka zacznie się rumienić dodać paprykę, szybko wymieszać i wlać płyn pozostały po gotowaniu ciecierzycy. Tak powstały sos gotować przez 2 minuty często mieszając. Następnie dodać ciecierzycę i wymieszać, tak by cała pokryła się sosem. Odstawić w ciepłe miejsce.
  • 3. Pomidory obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szpinak umyć i grubo posiekać. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.Na patelni rozgrzać olej i smażyć pomidory przez 3 - 4 minuty. Dodać szpinak i smażyć całość kolejne 2 minuty. Patelnię zdjąć z ognia, dodać migdały i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Na talerzach układać ciecierzycę, obok duszony szpinak. Całość posypać jajkiem na twardo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować