Ciecierzyca po bretońsku

0 (0 ocen)

U nas w domu rzadko robi się fasolkę po bretońsku, zdecydowanie częściej robimy ciecierzycę. Może dlatego, że mąż zje i nie marudzi, że to właśnie to warzywo mu ‘wciskam’ ;)

Składniki:


  • 300 g ciecierzycy
    150 g podgardla
    4 kiełbaski śląskie
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    Sól i pieprz do smaku

Ciecierzyca po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciecierzycę namoczyć na noc, rano przepłukać i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości.

    Cebulę posiekać drobno. Podgardle (można użyć boczku) pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się wytopi. Następnie dodać cebulę, gdy się zeszkli i lekko zrumieni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko przesmażyć.

    Wsypać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażyć chwilę razem.

    W tym czasie do miękkiej ciecierzycy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
    Wsypać majeranek, czubrycę, sól i pieprz. Dusić kilka minut.

    Zawartość patelni przełożyć do ciecierzycy, wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku i gotować razem chwilę aby smaki się przegryzły.

    Podawać gorącą z pieczywem.

Komentarze

Podobne przepisy