Ciasto Żurawinowo - BuDyniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciocia podarowała mi swoją wyśmienitą konfiturę żurawinową. Dynia mrugała okiem z parapetu - i tak powstało ciasto

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • •4 szklanki mąki
    •1 łyżka mąki ziemniaczanej
    •3 jaja
    •paczka margaryny
    •2 łyżki gęstej śmietany
    •1 szklanka cukru
    •3 łyżeczki proszku do pieczenia
    •2 budynie smietankowe
    •1 litr mleka
    •1 kg dyni
    •100g suszonej żurawiny
    •konfitura żurawinowa
    •2 łyżki kaszy manny

Ciasto żurawinowo - budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić i pozostawić do przestygniecia.
  • 2. Z obu mąk, cukru, jaj, smietany, proszku do pieczenia i margaryny zagnieść ciasto i odłożyć je na około 2 godziny do lodówki.
  • 3. Budynie ugotować w litrze mleka pozostawic do przestygnięcia.
  • 4. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, posypac równomiernie manną. Wyłożyć dynię startą na tarce lub dyniowe nitki oraz suszoną żurawinę. Całośc zalać ciepłym budyniem, przykryć resztą ciasta uformowanego w placuszki.
  • 5. Piec około godziny w 180°C. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

Porady

Zamiast konfitury żurawinowej można użyć malinowej. Klasyczną dynię najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dynię makaronowa po prostu wydrążamy łyżką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy