ciasto "Zmierzch"

2.03 (983 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Dla amatorów delikatnych kawowych i czekoladowych smaków :)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jaja
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka (z górką) ciemnego kakao
    4 kopiaste łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli do białek

    poncz:
    0,5 szklanki przestudzonej osłodzonej kawy z dodatkiem amaretto, rumu, koniaku (alkohol opcjonalnie)

    masa straciatella:
    100 - 150 gramów gorzkiej czekolady
    0,5 litra śmietanki kremówki 30%
    2 kopiaste łyżki cukru pudru
    2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku

    krem cappuccino:
    0,5 litra śmietanki kremówki 30%
    7 łyżek ulubionego cappuccino (użyłam czekoladowego)
    3 łyżki cukru pudru
    2 płaskie łyżki żelatyny + 0,5 szklanki wrzątku

    galaretka kawowa:
    0,8 litra mocno osłodzonej kawy
    kieliszek amaretto lub rumu ciemnego (opcjonalnie)
    5 łyżeczek żelatyny (używałam takiej - 3 łyżeczki na 0,5 litra płynu)

    dekoracja:
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki cappuccino
    1 łyżka cukru pudru
    1 płaska łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wrzątku

    dodatkowo:
    12 sztuk orzechowych kuleczek
Wystaw ocenę:

2.03 (983 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ciasta Desery Galaretki

Ciasto "zmierzch" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Biszkopt.
    Żółtka oddzielamy od białek, dosypujemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, potem dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.

    Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki. Nasączamy ponczem (dość obficie).
  • xxx 2. Krem straciatella.
    Schłodzoną w lodówce czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
    Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder.
    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Do żelatyny dodajemy 2 łyżki śmietanki, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy na najwyższych obrotach. Szybko wsypujemy startą wcześniej czekoladę, mieszamy łyżką. Krem straciatella wykładamy na naponczowany blat kakaowy i wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do stężenia do lodówki.
  • xxx 3. Krem cappuccino.
    Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i cappuccino, miksujemy na najszybszych obrotach, ale tylko momentu do rozpuszczenia kawy.
    Żelatynę rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
    Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu cappuccino, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy na najwyższych obrotach.
    Krem rozprowadzamy na masie straciatella, wierzch możemy wyrównać przy pomocy skrobki cukierniczej. Blaszkę wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • xxx 4. Galaretka kawowa.
    Posłodzoną kawę zagotowujemy, zdejmujemy z panika. W kawie rozprowadzamy żelatynę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, schładzamy do temperatury pokojowej i ewentualnie dolewamy alkohol, mieszamy.
    Nie musimy czekać aż galaretka zacznie nam gęstnieć, jeśli masa cappuccino jest już stężała, płynną całkiem galaretkę wylewamy delikatnie na masę i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • ciasto "Zmierzch" 5. Kleksy cappuccino.
    Kiedy galaretka już całkiem zastygnie...
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
    Śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy kawę i cukier puder, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia kawy, ale nie za długo (kawa i tak po czasie sama się rozpuści).
    Do przestudzonej żelatyny dodajemy 1 łyżeczkę masy cappuccino, mieszamy dokładnie, całość przelewamy do kremu, miksujemy krótko na najwyższych obrotach.
    Krem przekładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy i dekorujemy wierzch ciasta wyciskając małe "gniazdka" (tyle, ile będzie docelowo porcji, u mnie 12 szt). W środek wkładamy czekoladową kuleczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Galaretka Gorzka czekolada Koniak Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 20.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=241 KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować