ciasto "zielone tarasy"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Daje gwarancje niezwykłego smaku i niesamowitego wyglądu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki
    Pół kostki margaryny
    Pół szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    2-3 białka
    Opakowanie kisielu zielonego z cukrem
    Pół słoiczka dżemu jagodowego lub powideł
    Biszkopt:
    6 jaj
    Szklanka mąki
    Szklanka cukru
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Barwnik zielony
    Masa:
    3 szklanki mleka
    1,5 opakowania budyniu waniliowego
    1 i 1/3 kostki masła
    Kilka łyżek spirytusu
    Ponadto:
    gotowa masa krówkowa
    Dodatkowo: gotowa masa zielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "zielone tarasy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche :mąkę, margarynę cukier puder i żółtka połącz i
    zagnieć ciasto. Wyłóż na blachę 24na 38cm. Białka ubij sztywno i
    dodaj kisiel. Ciasto kruche posmaruj dżemem i białkami. Piecz w formie
    24 na 38 cm przez około 25minut w temp. 160 stopni.
  • 2. Biszkopt: jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę z
    proszkiem do pieczenia i odrobinę barwnika. Delikatnie wymieszaj
    całość. Piecz 30 minut w temp. 160 stopni. Wystudzony biszkopt przekrój
    wzdłuż.
  • 3. Masa: na mleku ugotuj budyń. Miękkie masło zmiksuj z przestudzonym
    budyniem i spirytusem.
  • 4. Złożenie ciasta: ciasto kruche, 1/3 masy, biszkopt, masa krówkowa,
    1/3 masy, biszkopt i pozostały krem. Możesz także udekorować wierzch
    przygotowanym wg przepisu na opakowaniu zielonym kremem. Wystarczy
    napełnić nim szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki i dekoracyjnie
    wyciskać małe porcje masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować