Ciasto zebra

4.51 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Ciasto zebra to pierwsze ciasto, jakie przygotowałam mając pewnie koło 10 lat.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 5 jajek
    1 i 1/4 szklanki cukru
    łyżka cukru waniliowego
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 i 3/4 szklanki mąki
    szklanka oleju
    szklanka wody gazowanej + 3 łyżki wody
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra Desery

Ciasto zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Stopniowo dosypywać do białek cukier i cukier waniliowy, ciągle miksując aż będzie gęsta piana.
    Teraz kolejno dodawać żółtka i miksować.
    Do masy przesiać mąkę i proszek, wlać szklankę oleju i szklankę wody gazowanej (sprawdzi się również oranżada).
    Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera chwilę do połączenia się składników.
    Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i jeszcze 3 łyżki wody - krótko zmiksować.
    Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo całą tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą.
    Na środek tortownicy wlewać łyżkę jasnego ciasto, następnie dalej na środek łyżkę ciemnego ciasta.
    Postępować tak, wlewając naprzemiennie na środek, aż skończą się masy - paski zebry rozchodzą się do brzegów blaszki.
    Piec w temp. 180 st.C. przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować