ciasto ze szpinakiem

4.5 (192 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jak moja rodzina usłyszała, że ciasto jest ze szpinakiem to tylko się wykrzywili, bo nie lubią szpinaku. Ciasto okazało się nie tylko śliczne, ale też bardzo dobre.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    3 jajka
    niecała szk. cukru
    2 szkl. mąki krupczatki
    1,5 szkl. oleju
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    600 ml śmietany 30%
    1 smietan-fix
    cukier puder do smaku
    jak ktoś lubi - kwasek cytrynowy do smaku
    Dodatkowo:
    2 galaretki zielone
    owoc granatu
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować, na końcu dodać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Piec ok. 40 min. wystudzić Za pomocą widelca zdrapać trochę ciasta z góry.
    Galaretki rozpuścić w 2 szkalnkach gorącej wody wylać na talerze wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
    Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder, śmietan-fix oraz trochę kwasku cytrynowego.
    Ciasto przekroić na pół przełożyć śmietaną. Na wierzch posmarować śmietanę posypać zdrapanym ciastem, które stworzy efekt trawy, posypać galaretką i ziarnami granatu. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować