Jak moja rodzina usłyszała, że ciasto jest ze szpinakiem to tylko się wykrzywili, bo nie lubią szpinaku. Ciasto okazało się nie tylko śliczne, ale też bardzo dobre.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg rozdrobnionego mrożonego szpinaku
3 jajka
niecała szk. cukru
2 szkl. mąki krupczatki
1,5 szkl. oleju
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
600 ml śmietany 30%
1 smietan-fix
cukier puder do smaku
jak ktoś lubi - kwasek cytrynowy do smaku
Dodatkowo:
2 galaretki zielone
owoc granatu
Ciasto ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zmiksować, na końcu dodać rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak. Piec ok. 40 min. wystudzić Za pomocą widelca zdrapać trochę ciasta z góry.
Galaretki rozpuścić w 2 szkalnkach gorącej wody wylać na talerze wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder, śmietan-fix oraz trochę kwasku cytrynowego.
Ciasto przekroić na pół przełożyć śmietaną. Na wierzch posmarować śmietanę posypać zdrapanym ciastem, które stworzy efekt trawy, posypać galaretką i ziarnami granatu. Smacznego!
Komentarze