Ciasto ze słonecznikiem

4.5 (171 ocen)

  • 55 min

Pyszne ciasto dla łasuchów uwielbiających słodkości

  • 55 min

Składniki:

  • BISZKOPT::
    6 jajek, 1szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
    MASA SŁONECZNIKOWA:
    250g ziaren słonecznika, 3/4szklanki cukru, 1kostka masła
    MASA KARMELOWA:
    1 puszka gotowej masy kajmakowej, 1 kostka masła
    DODATKOWO:
    2-4 paczki herbatników, 100ml wódki
    SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
    3-4 łyżki masła, 4łyżki cukru, 3łyżeczki kakao, 1łyżka śmietany lub mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt kakaowy i przekroić na pół.
    Wszystkie składniki masy słonecznikowej umieścić w rondelku i na niewielkim ogniu prażyć do wchłonięcia się masła i do uzyskania na ziarnach karmelowej skorupki z cukru. Mieszać bo cukier szybko się przypala. Uwaga masa jest bardzo gorąca. Zostawić do lekkiego przestudzenia.
    Miękkie masło zmiksować z masą kajmakową. Na końcu dodać słonecznik, wymieszać.
    Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i mieszać aż składniki się połączą, na koniec dodać śmietanę lub mleko, wymieszać i gotowe.
    PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Jeden biszkopt posmarować połową masy, przykryć drugim biszkoptem i znowu na biszkopt wyłożyć pozostałą część masy.
    Herbatniki namoczyć w alkoholu i układać na masie. Ciasto polać polewą. Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować