Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i stopniowo żółtka - ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Wylać na formę i piec ok. 30 minut w temp. 160 - 180 C. Po upieczeniu i ostudzeniu blat przekroić na 2 części.
2.Na patelni rozpuścić 1/2 kostki margaryny z 4 łyżkami mleka. Dodajemy słonecznik, mieszamy i smażymy ok. 10 minut. Słonecznik przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy do czasu, aż nabierze złotego koloru.
3.1 i 1/2 kostki margaryny utrzeć, dodać masę krówkową, dalej ucierać. Na koniec dodać słonecznik i całość dokładnie wymieszać. Gotową masą przekładamy biszkopty. Na wierzchu ciasta z masą układamy herbatniki nasączone alkoholem. Całość można polać polewą i ozdobić.
Komentarze