Ciasto ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

Ciasto ma niebiańsko słodki i zarazem zaskakujący smak

Składniki:

  • Składniki na biszkopt (ciasto na blaszkę o wymiarach 21x32):
    6 jaj
    1 szklanka cukru kryształu
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na masę:
    40 dag ziaren słonecznika
    4 łyżki mleka
    2 kostki margaryny
    1 puszka gotowej masy krówkowej - dowolny smak
    opakowanie herbatników lub biszkoptów
    alkohol do nasączenia herbatników (biszkoptów)

Ciasto ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i stopniowo żółtka - ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Wylać na formę i piec ok. 30 minut w temp. 160 - 180 C. Po upieczeniu i ostudzeniu blat przekroić na 2 części.
  • 2. Na patelni rozpuścić 1/2 kostki margaryny z 4 łyżkami mleka. Dodajemy słonecznik, mieszamy i smażymy ok. 10 minut. Słonecznik przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy do czasu, aż nabierze złotego koloru.
  • 3. 1 i 1/2 kostki margaryny utrzeć, dodać masę krówkową, dalej ucierać. Na koniec dodać słonecznik i całość dokładnie wymieszać. Gotową masą przekładamy biszkopty. Na wierzchu ciasta z masą układamy herbatniki nasączone alkoholem. Całość można polać polewą i ozdobić.

Porady

biszkopt, słonecznik, masa krówkowa

Komentarze

Podobne przepisy