Ciasto ze śliwkami. Najlepsze. Najszybsze.

4.5 (184 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Jest jesień, a jeśli jesień, to śliwki. Nie wiem, czy kocham je bardziej za kolor, czy za smak. Ciasta, powidła, pierogi, czekoladki, bułeczki... śliwkowa poezja.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
    1/2 szklanki cukru muscovado
    3 jajka
    170g jogurtu naturalnego
    1/2 kostki masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    20-30 śliwek, by pokryć wierzch ciasta
    2 szczypty cynamonu
    migdały w płatkach do posypania

    forma:
    jeśli lubicie ciasta dość płaskie z dużą ilością owoców,
    blaszka 20x30cm - 12 - 16 porcji,
    jeśli wolicie więcej ciasta,
    forma do tarty 25 cm - zdjęcie - 8 solidnych porcji
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ze śliwkami. najlepsze. najszybsze. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę posmarować tłuszczem.
    Mikserem utrzeć masło z cukrem na gładką i puszystą masę, dodawać kolejno po jednym jajku, jogurt a następnie po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników.
    Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), posypać migdałami i cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Śliwki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować