Jest jesień, a jeśli jesień, to śliwki. Nie wiem, czy kocham je bardziej za kolor, czy za smak. Ciasta, powidła, pierogi, czekoladki, bułeczki... śliwkowa poezja.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki cukru muscovado
3 jajka
170g jogurtu naturalnego
1/2 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20-30 śliwek, by pokryć wierzch ciasta
2 szczypty cynamonu
migdały w płatkach do posypania
forma:
jeśli lubicie ciasta dość płaskie z dużą ilością owoców,
blaszka 20x30cm - 12 - 16 porcji,
jeśli wolicie więcej ciasta,
forma do tarty 25 cm - zdjęcie - 8 solidnych porcji
Ciasto ze śliwkami. najlepsze. najszybsze. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę posmarować tłuszczem.
Mikserem utrzeć masło z cukrem na gładką i puszystą masę, dodawać kolejno po jednym jajku, jogurt a następnie po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć śliwki (przecięciem do góry), posypać migdałami i cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut.
Komentarze