Ciasto ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie i tanie ciasto w sam raz na podwieczorek.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - jajo: 1 sztuka
    - cukier biały kryształ: 0.5 szklanki
    - masło: 100 gramów
    - proszek do piecznia: 0.5 łyżeczki
    - śliwka węgierka: 0.5 kilograma
    KRUSZONKA::
    - cukier kryształ: 4 łyżki
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - masło: 4 łyżki
    - cukier waniliowy 16g: 1 opakowanie

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać :makę,cukier, cukier ,proszek do piecz,dodać masło wbić całe jajko i szybko zagnieść ciasto.Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
  • 2. Śliwki umyć,wypestkować i przekroić na połowki.
    Zrobić kruszonkę;wymieszać mąkę,cukier masło,cukier waniliowy i rozetrzeć palcami aby powstały okruchy.
  • 3. Blaszkę kwadratowa wyłozyc pergaminem na to rozłożyć ciasto na ciasto gęsto śliwki skórkami do dołu.
  • 4. Na śliwki posypać zrobioną wcześniej kruszonkę i wstawić ciasto do piekarnika na 175 stopni i piec 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy