Ciasto ze śliwkami i cynamonem

0 (0 ocen)

Z wierzchu rumiane i chrupiące, w środku puszyste i wilgotne, któremu dodatkowego smaku dodaje budyń waniliowy, kwaskowate śliwki i korzenny aromat cynamonu.

Składniki:

  • 110 g masła
    100 g cukru
    2 jajka
    150 g mąki pszennej
    1 budyń waniliowy bez cukru
    3 łyżki mleka
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki cynamonu
    5 śliwek
    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ze śliwkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ze śliwkami i cynamon 1. W misce ucieramy ze sobą masło i cukier. Następnie dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy budyń. Na wysokich obrotach miksujemy na jednolitą masę. Na koniec wlewamy mleko i sok z cytryny, miksujemy.
  • Ciasto ze śliwkami i cynamon 2. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy o średnicy 21cm. Na wierzch układamy przekrojone na pół śliwki i posypujemy je cynamonem. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cynamon Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować