Z wierzchu rumiane i chrupiące, w środku puszyste i wilgotne, któremu dodatkowego smaku dodaje budyń waniliowy, kwaskowate śliwki i korzenny aromat cynamonu.
Składniki:
110 g masła
100 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 budyń waniliowy bez cukru
3 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
5 śliwek
tłuszcz do wysmarowania formy
Ciasto ze śliwkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce ucieramy ze sobą masło i cukier. Następnie dodajemy jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy budyń. Na wysokich obrotach miksujemy na jednolitą masę. Na koniec wlewamy mleko i sok z cytryny, miksujemy.
2.Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem okrągłej formy o średnicy 21cm. Na wierzch układamy przekrojone na pół śliwki i posypujemy je cynamonem. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Komentarze