Ciasto ze śliwkami i chałwą

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smak śliwek połączonych z chałwą to istne niebo w gębie:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto ucierane:
    100g masła
    4 żółtka
    0,75 szklanki cukru
    3,5 szklanki mąki pszennej
    proszek do pieczenia
    1 szklanka mleka
    piana:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    750g śliwek węgierek, Polewa chałwowa: 10 dag margaryny 1/3 szklanka cukru 4 łyżki mleka 15 dag chałwy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przesiania do miski mąki i proszku do pieczenia. W drugiej misce łączymy masło, żółtka i cukier i miksujemy ok. 20 min (w jedną stronę). Jak masa stanie się pulchna dodajemy mąkę i proszek do pieczenia a następnie mleko i mieszamy.

    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Układamy na wierzchu połówki śliwek brzuszkami do dołu. Wstawiamy do nagrzanegodo180'C piekarnika. Pieczemy 35-45 min. Jeżeli pieczemy bez termoobiegu to najpierw 15 min. sam dół, potem góra-dół. Wyjmujemy i studzimy ciasto.Polewa z chałwy;topimy margarynę,dodajemy cukier,mleko i razem mieszamy,na końcu dodajemy chałwę i mieszamy do rozpuszczenia.
    Po wystudzeniu polewamy ciasto masą chałwową.Smacznego:)

Porady

Można również polać ciasto polewą czekoladową lub lukrem.Będzie równie pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować