Ciasto ze śliwkami i budyniem

5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie wyobrażam sobie weekendu bez słodkiego eksperymentu, a ponieważ wszystkim smakują moje desery, chętnie zajmuję się wypiekami na każdą uroczystość.

Składniki:

  • ● 1/2 kg śliwek
    ● 2,5 szklanki mąki
    ● 1,5 szklanki cukru
    ● 250 g masła (miękkiej margaryny)
    ● ok. 1 l mleka
    ● 2 łyżki śmietany
    ● 6 średnich jajek
    ● 1 cytryna
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 op. budyniu
    ● 2 łyżki kakao
    ● polewa czekoladowa
    ● orzechy do posypania
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ze śliwkami i budyniem 1. Wyciskamy sok z cytryny.
    Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy
    ok. 100 ml mleka, mąkę
    i jajka (żółtka i ubitą pianę), proszek
    do pieczenia i sok z cytryny
    oraz śmietanę. Ucieramy na
    gładką masę. Dzielimy na 2 części.
    Do jednej dodajemy 2 łyżki
    mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.
  • Ciasto ze śliwkami i budyniem 2. Dojrzałe śliwki kroimy na połówki
    i usuwamy pestki. Oprószamy
    mąką. Dno formy (40 x
    60 cm) wykładamy papierem do
    pieczenia. Najpierw wylewamy
    ciasto jasne, później ciemne
    i pionowo wkładamy śliwki. Pieczemy
    ok. 60 minut w temp.
    180 °C. Studzimy. W 3/4 l mleka
    gotujemy budyń z 2 opakowań.
  • Ciasto ze śliwkami i budyniem 3. Wykładamy na ciasto. Zimne
    polewamy polewą i posypujemy
    orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować