Ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

krucho-biszkoptowe

  • 4 godz.

Składniki:

  • ciasto kruche:
    50 dag mąki tortowej typ 450
    20 dag cukru pudru
    2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    2 kopiaste łyżki śmietany kwaśnej
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 żółtko
    1 jajko
    17,5 dag masła

    biszkopt:
    4 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku
    4 łyżki z górką mąki tortowej
    4 łyżki cukru kryształu

    śliwki dowolna ilość
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zarobić ciasto kruche z podanych składników i dać do lodówki na godzinę
  • image-1uqndow 2. Ciasto rozwałkować na stolnicy na wielkość brytfanny i wyłożyć foremkę.
  • image-1e3x60g 3. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wypestkować i dać na ciasto kruche, posypać trochę cukrem kryształem.
  • image-1ullcm5 4. Piec w 200 stopni 15 min.
  • image-1bctftr 5. W tym czasie przygotować biszkopt, najpierw ubić białka, dodając stopniowo cukier, potem żółtka i na końcu mąkę z proszkiem. Wylać na podpieczony placek kruchy.
  • image-0qq8joa 6. Piec w 190 stopni 30 min. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto kruche jest całkowicie bez zakalca od śliwek. Brytfanna bardzo duża wymiar 30 cm na 41 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować