Ciasto ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dzięki galaretce cytrynowej to zdawałoby się zwykłe ciasto smakuje wyjątkowo.

Składniki:

  • ● 2 jajka
    ● 1 szkl. cukru
    ● 15 dag margaryny
    ● 1 szkl. maki
    ● 1/2 kg śliwek
    ● galaretka cytrynowa

Ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Nie przerywając miksowania, dodajemy miękką margarynę i mąkę.
  • 2. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki.
  • 3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm. Następnie układamy śliwki (najlepiej skórką do dołu). Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy.
  • 4. Galaretkę cytrynową przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Zalewamy ciasto. Chłodzimy do całkowitego stęzenia galaretki.

Porady

Ciasto możemy zrobić również w dwóch kolorach. Wystarczy 1/2 ciasta dokładnie wymieszać z 1-2 łyżkami kakao. Jasne i kakaowe ciasto możemy wykładać do formy kolejno, na przemian lub tworząc esy-floresy. Jeżeli chcemy ciasto bez galaretki, warto je oprószyć dużą ilością cukru pudru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy