Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewamy olej. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy ocet i mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodajemy olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Wkładka serowa: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie ucieramy. Dodajemy zmielony ser oraz budyń. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170 stopni.
4.Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksujemy blenderem. Mus przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
5. Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotujemy. W odlanym mleku mieszamy budynie oraz cukier. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy, gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy.
6.Na ciemny biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, wyrównujemy. Kładziemy ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowujemy drugą część masy budyniowej. Na to wykładamy gęstą masę brzoskwiniową, wyrównujemy. Wierzch przykrywamy biszkoptem jasnym. Polewę czekoladową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gęstą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Całość posypujemy kolorowymi perełkami.
Komentarze