Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

5 (148 ocen)

Pyszne ciasto dla smakoszy orzechów i jabłek.

Składniki:

  • Wkładka jabłkowo-orzechowa:

    4 jabłka
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanka oleju
    1 łyżka przyprawy do szarlotki
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka siekanych orzechów

    Biszkopt (zrobić podwójnie) :

    4 jajka
    20 dkg cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 kisiel truskawkowy
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    25 dkg margaryny

Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kisiele

Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka jabłkowo-orzechowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy pół szklanki cukru, dodajemy olej i przyprawę do szarlotki , mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
  • Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy pozostały cukier, potem po jednym żółtku, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy posiekane i na koniec dodajemy jabłka, mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Biszkopt robimy z podwójnej porcji (albo jak pieczemy pojedynczo to robimy dwa takie same biszkopty): białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy kisiel, budyń, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.
  • 4. Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to wlewamy powstały budyń i ciągle mieszamy aż się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia.

    Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.
  • 5. Przekładamy: biszkopt smarujemy połową kremu, potem dajemy wkładkę jabłkowo-orzechową, następnie smarujemy drugą połowę kremu i przekładamy drugim biszkoptem.

    Ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Jabłka Kisiel Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować