Ciasto z wiśniami i kruszonką

0 (0 ocen)

Proste w przygotowaniu i pyszne.

Składniki:

  • 1 budyń o smaku waniliowym bez cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    500 g. wiśni
    3 łyżki cukru + 1 szklanka
    3 jajka
    1 szklanka maślanki
    1/2 szklanki oleju
    2,5 szklanki mąki
    Kruszonka:
    100 g. masła
    3 łyżki cukru
    4-5 łyżek mąki

Ciasto z wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie umyć i usunąć pestki, zasypać 3 łyżkami cukru, pozostawić na 1 godzinę.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę, następnie cały czas ubijając, cukier i żółtka, a potem kolejno maślankę i olej oraz mąkę zmieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
  • 3. Z masła, cukru i mąki zagniatamy kruszonkę.
  • 4. Do formy przelewamy ciasto, wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 175 st.

Porady

Wiśnie można zastąpić innymi owocami lub mrożonymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy