Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

4.5 (191 ocen)

Bardzo dobre winne ciasto z wiśniami , bitą śmietaną i kremem budyniowym

Składniki:

  • 25dkg. margaryny
    25dkg. cukru pudru
    30dkg. mąki
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jaj
    2 łyżeczki kakao
    słoik wiśni z kompotu ( drylowanych)
    KREM BUDYNIOWY:
    1/2 litra mleka
    5 łyżek cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    kostka masła
    cukier waniliowy
    MASA ŚMIETANOWA:
    1/2 l.śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1łyżeczka żelatyny
    1/4 szklanki wody
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem , stopniowo dodawać żółtka , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i na końcu pianę z białek .Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao . Dno blaszki o wymiarach 38/22cm. wyłożyć ciastem ciemnym , na ciemne ciasto rozłożyć nierównomiernie ciasto jasne i rozłożyć odcedzone wiśnie . Piec około 40 minut w temp. 180 *C. MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku ( jeśli nie chce się rozpuścić należy podgrzać ) . Śmietanę ubić z cukrem stopniowo dodawać galaretkę . KREM BUDYNIOWY: z mleka mąki pszennej i ziemniaczanej , cukru , c. waniliowego , żółtek , ugotować budyń , wystudzić , masło utrzeć na puch dodać wystudzony budyń . Na upieczone i wystudzone ciasto rozłożyć masę śmietanową na masę śmietanową krem budyniowy , polać polewą albo rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować