Do nasączenia biszkoptów :
1 szkl przegotowanej, wystudzonej wody
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
50ml likieru kokosowego
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ
Ciasto z wafelkami princessa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - białka ubić na sztywną pianę , ubijając porcjami dosypywać cukier puder , ubijać do momentu , aż piana zacznie " rysować", a po odwróceniu miski do góry dnem nie wypadnie z niej . Żółtka roztrzepać widelcem , dodać do piany , delikatnie wymieszać . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , przesiać do ubitych jaj , wymieszać .Ciasto przelać do formy , piec około 30 minut w 175*C .
Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części .
2.Ciasto z wafelkami - białka ubić na sztywno , ubijając dosypywać cukier , ubijać aż cukier się rozpuści . Do pokrojonych wafelków dodać orzechy , wiórka kokosowe , proszek do pieczenia , wymieszać , wsypać do piany . Gotowe ciasto wylać do formy , piec 30 minut w 175 *C
3.Masa - żółtka z cukrem pudrem ubić na parze , dodać do utartego masła , ucierając dodać likier na koniec dodać pokrojone wafelki ,delikatnie wymieszać .
4.Biszkopty nasączyć , przełożyć masą - jasny biszkopt - połowa masy - ciasto z wafelkami - druga połowa masy - biszkopt jasny , całość polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem .
Komentarze