Pyszne ciasto, świetnie na większe okazje, kakaowy biszkopt, beza kokosowo – orzechowa z dodatkiem batoników i krem z żółtek z czekoladą i wafelkami, jak dla mnie rewelacja.
Składniki:
Składniki: (blacha 24x35 cm)
na biszkopt:
• 6 jajek
• 1 i 1/3 szklanki mąki
• 2 łyżki kakao
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka proszku
• szczypta soli
na wkładkę batonikową:
• 7 białek
• 15 dag cukru pudru
• szczypta soli
• 20 dag orzechów włoskich ( pół na pół tarte i siekane)
• 10 dag kokosu
• 3 duże batoniki Prince Polo (po 52 g każdy)
na krem:
• 7 żółtek
• 3 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 3,5 szklanki mleka
• 4 łyżki cukru
• 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
• 3 duże batoniki Prince Polo
• 200 g masła
Ciasto z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z solą i cukrem na sztywno, nadal ubijając dodawać po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Upiec a po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Wkładka bezowa:
Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Dodać orzechy, kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170OC około 30 minut na papierze.
3.Krem:
Z żołtek, cukru, mąki, skrobii i mleka ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem. Dodać posiekane czekolady i wafelki. Delikatnie wymieszać.
Komentarze