Ciasto z wafelkami

4.49 (187 ocen)

Pyszne ciasto, świetnie na większe okazje, kakaowy biszkopt, beza kokosowo – orzechowa z dodatkiem batoników i krem z żółtek z czekoladą i wafelkami, jak dla mnie rewelacja.

Składniki:

  • Składniki: (blacha 24x35 cm)
    na biszkopt:
    • 6 jajek
    • 1 i 1/3 szklanki mąki
    • 2 łyżki kakao
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka proszku
    • szczypta soli
    na wkładkę batonikową:
    • 7 białek
    • 15 dag cukru pudru
    • szczypta soli
    • 20 dag orzechów włoskich ( pół na pół tarte i siekane)
    • 10 dag kokosu
    • 3 duże batoniki Prince Polo (po 52 g każdy)
    na krem:
    • 7 żółtek
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3,5 szklanki mleka
    • 4 łyżki cukru
    • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    • 3 duże batoniki Prince Polo
    • 200 g masła
Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z solą i cukrem na sztywno, nadal ubijając dodawać po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Upiec a po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Wkładka bezowa:
    Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywno. Dodać orzechy, kokos i pokrojone batoniki. Piec w 170OC około 30 minut na papierze.
  • 3. Krem:
    Z żołtek, cukru, mąki, skrobii i mleka ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć z masłem. Dodać posiekane czekolady i wafelki. Delikatnie wymieszać.
  • 4. Składanie ciasta:
    połowa biszkoptu-połowa kremu-wkładka bezowa-reszta kremu-biszkopt-polewa czekoladowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować