Ciasto z truskawkami pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przełożyć miękka margarynę i chwilę miksować mikserem.
Następnie dodać obydwa cukry i ucierać aż cukry się rozpuszczą.
Potem dodać jajko i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa jest jednolita przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko i wymieszać ciasto.
2.Gęste ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posypać bułką tartą.
Umyte i osuszone truskawki obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
3.Białka ubić na sztywno z cukrem a potem dodać kisiel i ubijać aż kisiel połączy się z pianą.
Pianę wyłożyć na owoce i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45.
Upieczone ciasto wystudzić.
Porady
Bułkę tartą dodajemy po to aby sok z owoców za bardzo nie wsiąkł w ciasto i aby nie zrobił się zakalec.
Komentarze