Ciasto z truskawkami pod chmurką

4.5 (169 ocen)

Pyszne ciasto z truskawkami i bezową chmurką. Jak sezon na truskawki się skończy można użyć innych owoców.

Składniki:

  • Ciasto :
    300 g mąki pszennej typ 500
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny Kasia
    1/2 szk mleka
    1 jajko
    4 żółtka
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/3 szk cukru

    Chmurka :
    4 białka
    1/2 szk cukru
    1 kisiel truskawkowy

    Dodatkowo :
    400 g truskawek
    2 łyżki mąki
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z truskawkami pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełożyć miękka margarynę i chwilę miksować mikserem.
    Następnie dodać obydwa cukry i ucierać aż cukry się rozpuszczą.
    Potem dodać jajko i nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.
    Gdy masa jest jednolita przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko i wymieszać ciasto.
  • 2. Gęste ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto posypać bułką tartą.
    Umyte i osuszone truskawki obtoczyć w mące i ułożyć na cieście.
  • 3. Białka ubić na sztywno z cukrem a potem dodać kisiel i ubijać aż kisiel połączy się z pianą.
    Pianę wyłożyć na owoce i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45.
    Upieczone ciasto wystudzić.

Porady

Bułkę tartą dodajemy po to aby sok z owoców za bardzo nie wsiąkł w ciasto i aby nie zrobił się zakalec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować