Ciasto z truskawkami na migdałowo-czekoladowym biszkopcie.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, można także wyczarować z niego szybki, ale bardzo smaczny torcik truskawkowy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt ,- 6 jajek,100g cukru,100g zmielonych migdałów,100g startej czekolady, albo wiórków czekoladowych, szczypta soli
    Poza tym, - 400g truskawek, galaretka truskawkowa,200g słodkiej śmietanki, zagęszczacz do śmietanki,100g czekolady truskawkowo-jogurtowej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto z truskawkami na migdałowo-czekoladowym biszkopcie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód biszkoptowy:
    Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, odstawić. Żółtka z cukrem ubijac tak długo, aż powstanie piana. Dodać migdały i wiórki czekoladowe. Dokładnie ale delikatnie wymieszać z ubitym białkiem. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto przełożyc do wysmarowanej tłuszczem, albo wyłożonej papierem tortownicy. Piec około 35 minut. ostudzić.
    Na ostudzonym i przekrojonym spodzie biszkoptowym, rozłożyc truskawki, ( zostawić parę do dekoracji). Zalać galaretką przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu. Poczekać aż zastygnie. Śmietanke ubić z zagęszczaczem, także wg wskazówek znajdujących się na opakowaniu. 2/3 czekolady bardzo drobno pokroić, dodać do śmietanki. Wyłożyc śmietankę na truskawki starannie wygładzić powierzchnię, albo używając szprycy ozdobić truskawki. Udekorować resztą pokrojonej czekolady i truskawkami, kto ma może położyć listki mięty. Smacznego

Porady

Z tej ilości składników, upieczony biszkopt jest stosunkowo gruby a, ja lubię cienkie spody, więc kroję go zawsze w połowie. Używam do tego grubej nici, albo dużego noża. Pamiętajmy, że kroimy tylko ostudzone ciasto, ciepłe może się połamać. Drugi spód możemy zamrozić i mieć na inną okazję, albo zrobić torcik. Używamy wtedy 400g śmietanki, albo 200g śmietanki i 200g zmiksowanych truskawek,oraz 2 torebki zagęszczacza. Pierwszą warstwę przekładamy śmietanką truskawkową, przykrywamy drugim spodem i dalej robimy wg opisu wyżej. Aby ułatwić sobie pracę, zakładamy metalową albo tekturową obręcz na spód biszkoptowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować