Ciasto z truskawkami i masą serowo – truskawkową

4.98 (169 ocen)

  • 40 min

Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto, w sam raz na upalne dni!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x30cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    250g mielonego sera z wiaderka
    150g truskawek + ok. 300g do wyłożenia ciasta
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.98 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z truskawkami i masą serowo – truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę posmarowaną masłem i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy. Wystudzić.
  • 2. Masa serowa: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, a galaretkę cytrynową w 1 szklance wrzątku. Ser zmiksować z truskawkami, na koniec wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Ucierać aż masa będzie puszysta. Wyłożyć na biszkopt. Ułożyć pozostałe truskawki i zalać galaretką truskawkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować