Ciasto z truskawkami i kruszonką (na maślance) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem należy dokładnie zmiksować. Następnie wlać maślankę i olej, delikatnie przemieszać wszystkie składniki. Wsypać cukier waniliowy. Dodać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką. Powstałą masę przelać na wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę.
2.Na masę ułożyć truskawki, nie za gęsto, by ciasto mogło spokojnie rosnąć.
3.Robimy kruszonkę. Wszyskie składniki najpierw miksujemy przez około 2 minuty, następnie dokładnie ugniatamy w misce. Kruszonkę rozkładamy na truskawki.
4.Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!
Porady
zamiast maślanki można użyć jogurtu naturalnego, a w zamian za cukier waniliowy można wlać parę kropel aromatu do ciasta, najlepiej migdałowego
Komentarze