Ciasto z truskawkami i kruszonką (na maślance)

4.47 (159 ocen)

  • 15 min

Sezon w pełni, więc szkoda zmarnować taką okazję!!!

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 duże jaja
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka maślanki
    - 0,5 szklanki oleju
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - 3 szklanki mąki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kruszonka:
    - 20 g margaryny
    - 0,5 szklanki cukru
    - 0,5 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z truskawkami i kruszonką (na maślance) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem należy dokładnie zmiksować. Następnie wlać maślankę i olej, delikatnie przemieszać wszystkie składniki. Wsypać cukier waniliowy. Dodać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką. Powstałą masę przelać na wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę.
  • 2. Na masę ułożyć truskawki, nie za gęsto, by ciasto mogło spokojnie rosnąć.
  • 3. Robimy kruszonkę. Wszyskie składniki najpierw miksujemy przez około 2 minuty, następnie dokładnie ugniatamy w misce. Kruszonkę rozkładamy na truskawki.
  • 4. Ciasto wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!

Porady

zamiast maślanki można użyć jogurtu naturalnego, a w zamian za cukier waniliowy można wlać parę kropel aromatu do ciasta, najlepiej migdałowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować