Ciasto w sam raz na dzisiejsze święto, ja jako mama dorosłych dzieci zrobiłam na poczęstunek, bo wiem że niebawem zawitają :)
Składniki:
biszkopt na tortownicę ok. 25 cm ; z podanych proporcji wychodzą 2 takie ciasta :
5 jajek + 4 łyżki cukru kryształu + 1 łyżka cukru z wanilią
5 łyżek maki tortowej + pełna łyżeczka proszku do pieczenia
krem :
600 g rabarbaru + ok. 5 łyżek cukru + 100 ml wody na początek + 1 galaretka truskawkowa
200 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
250m g serka mascarpone
1 budyń waniliowy bez cukru + 1 dodatkowo 1 średnia łyżka mączki ziemniaczanej + 500 ml mleka
na wierzch :
1 kg świeżych truskawek
2 galaretki truskawkowe
do nasączenia biszkoptu : woda z cytryną i cukrem lub sok pomarańczowy
Ciasto z truskawkami i kremem rabarbarowym dla mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt : białka ubić na sztywno pod koniec dodając cukry, następnie po jednym żółtku ciągle miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypywać po łyżce do jajek dalej ubijając, ale już na najmniejszych obrotach.
Wylać do tortownicy i wstawić na nagrzanego piekarnika, piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu dobrze schłodzić, potem przekroić na pół.
Rabarbar obrać, pokroic na małe kawałki, wrzucić do garnuszka, wsypać cukier, wlać 100 ml wody i poddusić aż rabarbar się rozpadnie.
Uzupełnić wodą, tak aby mieszanki było 400 ml, znowu zagotować, po czym wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia i ostudzic do stężenia (można zrobić dzień wcześniej).
Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu dodając dodatkową łyżkę mączki ziemniaczanej, dobrze schłodzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem dodając po łyżce schłodzonego budyniu, następnie po łyżce serka mascarpone koniecznie w temperaturze pokojowej, gdyż z zimnym krem się zwarzy.
Teraz do kremu dodawać w porcjach galaretkę rabarbarową, wszystko dobrze zmiksować.
2.Przygotować galaretkę truskawkową rozpuszczając 2 sztuki w 850 ml gorącej wody, ostudzic do lekkiego stężenia.
Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć krem, na to truskawki, zabezpieczyć ciasto obręczą lub paskami papieru i na wierzch wylać galaretkę.
Schładzać przynajmniej 2 godziny.
3.Smacznego świętowania :)
Wszystkiego najlepszego wszystkim matkom, mamom i mamusiom życzę :)
Komentarze