Ciasto z truskawkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z proszkiem przesiać, dodać cukier, żółtko, śmietanę, masło i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką. Formę wylepić ciastem i uformować brzeg o wysokości ok 1 cm. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do lodówki na ok 30 min.
2.Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół.
3.Budyń ugotować z mlekiem i cukrem
4.Ciasto wyjąć z lodówki i podpiec spód ciasta przez ok 10 min w temp. 180*C. Podpieczony spód ciasta posmarować dżemem truskawkowym.
5.Na dżem truskawkowy wlać budyń.
6.Na budyń wyłożyć połówki truskawek,wypukłością do góry. Ciasto piec ok 40 min w temp. 180*C
7.Upieczone i gorące ciasto wyciągnąć z piekarnika.
8.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ostudzone ciasto. Włożyć do lodówki i poczekać aż czekolada zastygnie. Smacznego!
Komentarze