Ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

Smakuje całej mojej rodzinie.

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    5 jajek
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
    Krem:
    ½ litra mleka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    2/3 szklanki cukru pudru
    250 g masła
    truskawki
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie już sztywna stopniowo dodawać cukier oraz żółtka, dalej ubijając. Mąki przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z ciastem. Wylać na blaszkę o wym. ok 30x25 cm. Piec w temperaturze 160 C ok. 30 – 40 minut (do suchego patyczka).
    Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.
    Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować