Ciasto z sezonowymi brzoskwianiami

0 (0 ocen)

Brzoskwinie najlepsze są prosto z drzewa, jak każde owoce. Więc skoro mamy ich teraz pod dostatkiem, to zapraszam na wspaniałe wakacyjne ciasto brzoskwiniowe.

Składniki:

  • Składniki na foremkę 25x38 cm:

    1 kg brzoskwiń
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru
    2 jaja
    szklanka jogurtu naturalnego
    pół łyżeczki aromatu waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    papier do pieczenia lub tłuszcz do posmarowania formy

Ciasto z sezonowymi brzoskwianiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodawać na zmianę olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i esencje waniliową, ciągle mieszając. Na koniec białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać z ciastem.
    2. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, osączyć na durszlaku.
    3. Ciasto wylać do przygotowanej foremki. Na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie.
    4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, i piec 50 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy