Brzoskwinie najlepsze są prosto z drzewa, jak każde owoce. Więc skoro mamy ich teraz pod dostatkiem, to zapraszam na wspaniałe wakacyjne ciasto brzoskwiniowe.
Składniki:
Składniki na foremkę 25x38 cm:
1 kg brzoskwiń
3 szklanki mąki
1/2 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
2 jaja
szklanka jogurtu naturalnego
pół łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
papier do pieczenia lub tłuszcz do posmarowania formy
Ciasto z sezonowymi brzoskwianiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodawać na zmianę olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i esencje waniliową, ciągle mieszając. Na koniec białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać z ciastem.
2. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, osączyć na durszlaku.
3. Ciasto wylać do przygotowanej foremki. Na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, i piec 50 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze