Ciasto z renklodami i glazurą morelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć, wydrylować i osączyć. Z letniego mleka, drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn, odstawić go w ciepłe miejsce, by wyrósł, po czym wlać go do miski z mąką. Dodać jajka utarte z cukrem, szczyptę soli i olejek migdałowy. Wyrobić gładkie ciasto, po czym wgnieść w nie roztopione letnie masło i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na placek o grubości 1 cm, przełożyć do natłuszczonej blachy. Odstawić placek w ciepłe miejsce, by wyrósł. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 45 - 50 minut Dżem podgrzać w kubeczku, zmiksować ,przestudzici rozsmarowac na upieczonym i wystudzonym cieście. Schłodzić.
Komentarze