Ciasto z renklodami i glazurą morelową

0 (0 ocen)

" wsuniesz " nawet całą blaszkę

Składniki:

  • 50 dkg mąki, szklanka mleka, 10 dkg cukru pudru, 10 dkg masła, 3 jajka, 4 dkg drożdży, sól, 80 dkg śliwek renklod, 4 krople aromatu migdałowego, słoik dżemu morelowego

Ciasto z renklodami i glazurą morelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, wydrylować i osączyć. Z letniego mleka, drożdży i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn, odstawić go w ciepłe miejsce, by wyrósł, po czym wlać go do miski z mąką. Dodać jajka utarte z cukrem, szczyptę soli i olejek migdałowy. Wyrobić gładkie ciasto, po czym wgnieść w nie roztopione letnie masło i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je na placek o grubości 1 cm, przełożyć do natłuszczonej blachy. Odstawić placek w ciepłe miejsce, by wyrósł. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 45 - 50 minut Dżem podgrzać w kubeczku, zmiksować ,przestudzici rozsmarowac na upieczonym i wystudzonym cieście. Schłodzić.

Porady

użyć blaszki o wymiarach 38 x 23 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy