Ciasto z rabarbarową rozetą pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ciasta, które wyglądają niepozornie, a w środku kryją coś niesamowitego, tak jest z tym, i za to go lubię.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA CIASTO:
    - mąka pszenna: 180 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 135 gramów
    - masło roztopione: 135 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    NA KRUSZONKę:
    - mąka pszenna: 60 gramów
    - cukier: 35 gramów
    - masło: 35 gramów
    NA RABARBAR:
    - rabarbar: 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Ciasto z rabarbarową rozetą pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rabarbarowa rozeta 1. Na początku powstało ciasto, ubiłam jajka z cukrem, a mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym i połączyłam obie mieszaniny. Do tego dolałam stopione wcześniej masło i dokładnie wszystko wymieszałam.
    Następnie przyszedł czas na rabarbar, który oporządziłam myjąc go, obierając i krojąc w kostkę. Trzeba było go potem trochę podsmażyć na patelni razem z dwiema łyżkami cukru, ale uważałam, żeby zmiękł tylko odrobineczkę.
    Składniki na kruszonkę utarłam w palcach.
    Na koniec wszystko połączyłam: do okrągłej blachy (moja ma coś koło 23 cm średnicy) wlałam ciasto, na nim ułożyłam rabarbar na kształt rozety.
  • rabarbar kryje się pod kruszonką 2. A wszystko oprószyłam kruszonką.
  • upieczone 3. Ciasto włożyłam do nagrzanego do 180°C, a po około 35 minutach mogłam zawołać voilà! ciasto z rabarbarową rozetą pod kruszonką gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka pszenna Rabarbar

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować