Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

4.5 (198 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, kremowe nadzienie na kruchym spodzie, pokryte wspaniałą bezą. Poezja dla zmysłów :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - masło: 120 gramów
    - cukier puder: 2 łyżki

    - cukier: 1.5 szklanki
    - mąka pszenna: 0.25 szklanki
    - sól: 1 szczypta
    - żółtka: 6 sztuk
    - śmietana 30 %: 1 szklanka
    - rabarbar (obrany i pokrojony): 4 szklanki
    - truskawki (odszypułkowane, pokrojone na kawałki): 1 szklanka

    - białka: 6 sztuk
    - cukier: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać tę mieszankę na blachę 33 x 23 cm i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
    W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką i wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 st.C przez godzinę. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć bezę na upieczone ciasto i piec aż beza się zrumieni, około 10-15 minut. Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować