Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 st.C.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać tę mieszankę na blachę 33 x 23 cm i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i sól. Żółtka rozbełtać i wymieszać ze śmietanką i wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 st.C przez godzinę. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, wyłożyć bezę na upieczone ciasto i piec aż beza się zrumieni, około 10-15 minut. Ciasto wystudzić i pokroić na kwadraty.
Komentarze