Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rabarbar pyszny szkoda, że rosnie tylko wiosną .

  • 30 min

Składniki:

  • I WARSTWA - ciasto,
    100 g margaryny miękkiej
    szczypta soli,
    100 g cukru pudru
    6 łyżek mleka,
    150 g mąki pszennej
    50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 żółtka,

    II WARSTWA,
    3 białka,
    150 g cukru kryształ,
    4 łyżki wiórek kokosowych kolorowych,
    2 łyżki płatków migdałowych
    2 łyżki mąka do formy,
    2 łyżeczki margaryny do formy,
    400 g rabarbaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką 1. Z podanych składników robimy ciasto:
    Miksujemy margarynę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka. Dokładnie łączymy ze sobą .
    Na koniec wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
    Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej folią aluminiową o średnicy 23 cm , posmarowaną margaryną i posypaną mąką.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiekamy 15 minut.
  • Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką 2. Międzyczasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy pod koniec cukier kryształ i ubijamy aż białka będę lśniące.
    Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy w kosteczke 1,5 cm.
    Mieszamy z ubitymi białkami.
  • 3. Mieszamy dokładnie białka dosypując do masy pod koniec wiórka kokosowe, ja użyłam pomarańczowych.
  • Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką 4. Na upieczone ciasto wykładamy mase z białek i owoców. Posypujemy płatkami migdałowymi.
    Wstawiamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować