Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie z kruszonką

4.5 (197 ocen)

pyszne lekko kwaskowe ciasto

Składniki:

  • 1 pęczek rabarbaru
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 margaryna
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z rabarbarem 1. Rabarbar obieramy ze skóry, kroimy w drobne kawałki, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i puder, wszystko mieszamy, odstawiamy aż rabarbar puści soki. Przecedzamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojoną margarynę, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Dużą blachę lub dwie keksówki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wylepiamy dno ciastem(reszta ciasta służy za kruszonkę), wykładamy rabarbar i obficie obsypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczmy przez 55 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować