Ciasto z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

Bardzo wiosenne ciasto

Składniki:

  • Składniki : ( blaszka 36x24cm)

    400g mąki,
    3/4 szklanki cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 łyżki śmietany,
    200g miękkiego masła,
    4 żółtka.

    Składniki nadzienie :

    1 - 1,2 kg rabarbaru,
    700-800g truskawek, ( u mnie mrożonych )
    3/4 szklanki cukru. ( lub więcej do smaku )


    Składniki kruszonka :

    4 łyżeczki masła,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżki mąki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •  Ciasto z rabarbarem i truskawkami 
1. Przygotowanie :

    Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło, żółtka oraz śmietanę. Dokładnie połącz składniki. Uformuj kulę, zwiń w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.

    Ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie nadzienia :

    Rabarbar potnij na mniejsze kawałki. Wsyp cukier i postaw na mały ogień. Duś aż rabarbar będzie miękki. Dodaj truskawki i ponownie duś około 10 minut. ( ewentualnie dosyp cukier ).
  • 3. Przygotowanie kruszonki :

    Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
  • 4. Na podpieczony spód ciasta przełóż masę rabarbarową. Ciasto posyp kruszonka i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować