Ciasto z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło, żółtka oraz śmietanę. Dokładnie połącz składniki. Uformuj kulę, zwiń w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie nadzienia :
Rabarbar potnij na mniejsze kawałki. Wsyp cukier i postaw na mały ogień. Duś aż rabarbar będzie miękki. Dodaj truskawki i ponownie duś około 10 minut. ( ewentualnie dosyp cukier ).
3.Przygotowanie kruszonki :
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
4.Na podpieczony spód ciasta przełóż masę rabarbarową. Ciasto posyp kruszonka i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 35-40 minut.
Komentarze