Ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy, obieramy z włókien (podobno nie wszyscy obierają - ja zawsze), kroimy w ok 1,5 - 2 cm kawałki. Wrzucamy do miseczki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Mieszamy i odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy ciasto:
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym jajku, oraz po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
Następnie przygotowujemy kruszonkę:
Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Wlewamy roztopione, gorące masło. Zagniatamy razem i kruszymy ciasto.
2.Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciasto i dokładnie wyrównujemy (jest dość zbite). Na ciasto dajemy odsączony rabarbar (w cukrze powinien puścić trochę soku). Następnie równomiernie wysypujemy kruszonkę.
Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 55 - 60 minut. Po tym czasie jeszcze ok. 10 minut trzymamy ciasto w piekarniku.
Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze