Ciasto z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zawsze się udaje!!! Możemy użyć innych owoców sezonowych: truskawek, agrestu, śliwek.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    300 - 400 g rabarbaru
    Dodatkowo na kruszonkę:
    4 łyżki masła
    4 łyżki cukru
    8 łyżek mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, obieramy z włókien (podobno nie wszyscy obierają - ja zawsze), kroimy w ok 1,5 - 2 cm kawałki. Wrzucamy do miseczki i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Mieszamy i odstawiamy.
    W tym czasie przygotowujemy ciasto:
    Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym jajku, oraz po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
    Następnie przygotowujemy kruszonkę:
    Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Wlewamy roztopione, gorące masło. Zagniatamy razem i kruszymy ciasto.
  • 2. Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą.
    Wykładamy ciasto i dokładnie wyrównujemy (jest dość zbite). Na ciasto dajemy odsączony rabarbar (w cukrze powinien puścić trochę soku). Następnie równomiernie wysypujemy kruszonkę.
    Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 55 - 60 minut. Po tym czasie jeszcze ok. 10 minut trzymamy ciasto w piekarniku.
    Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować