Ciasto z rabarbarem i budyniem

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeden z moich smaków dzieciństwa. Pyszne, proste i tanie ciasto z rabarbarem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki tortowej
    250 g masła
    150 g cukru
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka lodowatej wody
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 litr mleka
    3 budynie śmietankowe
    5 łyżek cukru
    500 g rabarbaru
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasto z rabarbarem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać zimne masło i posiekać. W cieście zrobić dołek, dodać żółtka, wodę i cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Ciasto obwinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Budyń: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki. Rozpuścić w niej proszki budyniowe i cukier. Mleko podgrzać. Do wrzącego mleka dodać pozostałe mleko z budyniem i cukrem i gotować stale mieszając do zgęstnienia.
  • 3. Rabarbar umyć, osuszyć i (ewentualnie) obrać. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • 4. Blaszkę o wymiarach 31x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą porcję ciasta, równomiernie wylepić ciastem spód, pozostawiając wyższy rant. Na ciasto wylać ciepły budyń. Na budyniu ułożyć rabarbar. Pozostałą (mniejszą) porcję ciasta zetrzeć na tarce na wierzch. Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 50 minut (grzałka góra-dół), do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Przed rozkrojeniem ciasto całkowicie wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Mąka Masło Rabarbar Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować