Ciasto z porzeczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyśmienite i oryginalne połączenie smaków.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    ● 12,5 dag masła
    ● 9 dag cukru
    ● 25 dag mąki
    ● jajko
    ● szczypta soli
    Oraz:
    ● 2 szkl. czerwonych porzeczek
    ● 2 jajka
    ● 5 łyżek cukru
    ● 250 ml kremówki

Ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: schłodzone masło siekamy z mąką wymieszaną z cukrem i solą. Wbijamy jajko, szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy minimum 30 minut. Następnie rozwałkowujemy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy. Pieczemy na złoto ok. 20 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Umyte i osuszone owoce wykładamy na ciasto. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu ok. 10 minut, studzimy. Miksujemy z jajkami utartymi z cukrem. Zalewamy owoce. Pieczemy 20 minut w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2014

Komentarze

Podobne przepisy