Ciasto proste i bardzo smaczne z lekko kwaśną nutą porzeczki.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
500 g czerwonych i czarnych porzeczek
Kruszonka:
270 g margaryny
400 g mąki
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa serowa:
600 g twarogu sernikowego
40 g margaryny
3 jajka
4 łyżki kaszy manna
1/2 szklanki cukru pudru
Ciasto z porzeczką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki przebrać,usunąć gałązki, umyć i osuszyć na sicie.
2.Kruszonka: margarynę stopić i ostudzić. W misce wymieszać
mąkę,cukier,cukier waniliowy,proszek do pieczenia,wiórka kokosowe.
Dolać tłuszcz i zrobić kruszonkę.
3.Tortownicę o wymiarach 26 cm. wysmarować margaryną. Na dno tortownicy wsypać 2/3 kruszonki.
4.Masa serowa: Margarynę stopić, ostudzić. Oddzielić żółtka od
białek.Twaróg sernikowy połączyć z cukrem,żółtkami i kaszą manną.
Na koniec dolać stopioną margarynę i ubitą pianę z białek.
Komentarze