Ciasto z porzeczką i kruszonką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Ciasto proste i bardzo smaczne z lekko kwaśną nutą porzeczki.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g czerwonych i czarnych porzeczek
    Kruszonka:
    270 g margaryny
    400 g mąki
    3 łyżki wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa serowa:
    600 g twarogu sernikowego
    40 g margaryny
    3 jajka
    4 łyżki kaszy manna
    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z porzeczką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki przebrać,usunąć gałązki, umyć i osuszyć na sicie.
  • 2. Kruszonka: margarynę stopić i ostudzić. W misce wymieszać
    mąkę,cukier,cukier waniliowy,proszek do pieczenia,wiórka kokosowe.
    Dolać tłuszcz i zrobić kruszonkę.
  • 3. Tortownicę o wymiarach 26 cm. wysmarować margaryną. Na dno tortownicy wsypać 2/3 kruszonki.
  • 4. Masa serowa: Margarynę stopić, ostudzić. Oddzielić żółtka od
    białek.Twaróg sernikowy połączyć z cukrem,żółtkami i kaszą manną.
    Na koniec dolać stopioną margarynę i ubitą pianę z białek.
  • 5. Masą serową posmarować ciasto,wyłożyć porzeczki. Wierz posypać pozostałą kruszonką.
  • 6. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec około 60 minut.
  • 7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Owoce Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować