Ciasto z pomarańczami

4.5 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moje ciasta szybko znikają z talerzyków, a nawet z lodówki. To ciasto uwielbiają moje dzieci.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1/2 szkl. mąki tortowej
    ● 1/3 szkl. mąki ziemn.
    ● 2 łyżki kakao
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    ● 4 szkl. soku pomarańczowego
    ● 2 op. budyniu wanil.
    Masa śmietanowa:
    ● 1/2 l śmietanki 30%
    ● 2 galaretki pomarańczowe
    ● 3 łyżki cukru pudru
    Oraz:
    ● podwójne op. delicji pomarańczowych
    ● starta gorzka czekolada deserowa
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodając na przemian po żółtku i łyżce wody (3 łyżki). Dodajemy mąki przesiane z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25x36 cm). Pieczemy 25 minut w temp. 170 °C. Wyjmujemy z blachy, studzimy.
  • 2. Masa budyniowa: 3 szkl. soku zagotowujemy. W pozostałym rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy do wrzącego soku i mieszając, gotujemy budyń. Gorący wykładamy na biszkopt, układamy delicje czekoladą do góry. Studzimy.
  • 3. Masa śmietanowa: galaretki rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, wlewając tężejącą galaretkę. Wykładamy na masę budyniową. Oprószamy czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować