Ciasto z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodając na przemian po żółtku i łyżce wody (3 łyżki). Dodajemy mąki przesiane z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25x36 cm). Pieczemy 25 minut w temp. 170 °C. Wyjmujemy z blachy, studzimy.
2.Masa budyniowa: 3 szkl. soku zagotowujemy. W pozostałym rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy do wrzącego soku i mieszając, gotujemy budyń. Gorący wykładamy na biszkopt, układamy delicje czekoladą do góry. Studzimy.
3.Masa śmietanowa: galaretki rozpuszczamy w 3/4 szkl. gorącej wody. Studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, wlewając tężejącą galaretkę. Wykładamy na masę budyniową. Oprószamy czekoladą.
Komentarze