Ucierane ciasto z pestkami słonecznika i cynamonem

5 (151 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto i niezwykle wilgotne. Upieczone pestki lekko chrupią. Ciasto ma cudowną cynamonową nutkę. Polecam każdemu.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag masła lub margaryny
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    25 dag mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki cynamonu
    pół szklanki śmietany 18 %
    10 dag pestek słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ucierane ciasto z pestkami słonecznika i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto dokładnie studzimy. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
  • 2. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku i ucieramy.
  • 3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem.
  • 4. Następnie przesianą mąkę dodajemy do utartych składników wraz ze śmietaną i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy pestki słonecznika i dokładnie mieszamy łyżką.
  • 5. Tak wykonane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze180 do ładnego zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 12 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować