Przepis mojej mamy, ciasto zawsze robi furorę wśród znajomych
Łatwy
Składniki:
- mąka typ 750: 500 gramów
- margaryna lekko roztopiona (np. w mikrofali): 300 gramów
- cukier: 200 gramów
- jaja (oddzielić białko od żółtka): 4 sztuki
- owoce (truskawki, porzeczki, jagody, maliny, banany, agrest) (w sumie obojętnie jakie. Trzeba się liczyć tylko z tym że owoce jak np. maliny, truskawki puszczają sok, ciasto wtedy nie będzie tak kruche, ale za to w smaku wspaniałe :)): 400 gramów
Ciasto z owocami na gorąco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ustawiamy piekarnik na 170 stopni.
Mąkę, nadtopioną lekko margarynę, cukier i żółtka jaj zarabiamy na jednolitą masę.
Margaryną smarujemy blachę, bądź kładziemy papier pergaminowy i ten smarujemy.
Układamy ciasto na blasze i dziurkujemy widelcem.
Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.
2.W tym czasie ubijamy pianę z pozostałych białek po oddzieleniu. Piana ma być sztywna.
3.Wyjmujemy blachę z piekarnika, nie wyłączamy go.
Kładziemy owoce i przykrywamy je równomiernie pianą z białek.
Z powrotem do piekarnika na 10-15 minut.
4.Cieszyć się jedzeniem :)
Ciasto po ostygnięciu można podgrzać w mikrofali, na ciepło ma inny smak.
Komentarze