Ciasto z owocami mieszane widelcem

4.75 (221 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kuchnia to moje małe hobby. Lubię upichcić małe co nieco dla kochanej żonki Kasi i synka Wiktorka, który też bardzo chętnie pomaga w kuchni, choć ma dopiero 21 miesięcy.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 3-4 jajka
    ● szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. śmietany 12-proc.
    ● 3/4 szkl. oleju
    ● 3 szkl. mąki
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Oraz: owoce wg uznania

    Kruszonka:
    ● łyżka smalcu
    ● łyżka margaryny
    ● 3 łyżki cukru
    ● 5 łyżek mąki
Wystaw ocenę:

4.75 (221 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z owocami mieszane widelcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z owocami mieszane widelcem 1. Wszystkie składniki ciasta– w kolejności podanej w przepisie – wsypujemy do miski, mieszając je dokładnie widelcem, aż do uzyskania jednolitej masy. Powinno nam to zabrać około 15 minut.
  • 2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym i wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy dowolne owoce, np. maliny, truskawki,
    agrest, brzoskwinie z puszki – odcedzone z syropu i pokrojone w plastry.
  • 3. Robimy kuszonkę, dokładnie zagniatając mąkę z cukrem, smalcem i margaryną. Odrywamy małe kawałki i posypujemy nimi owoce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C ok. 55 minut.

Porady

● Żeby owoce nie zatopiły się w surowym cieście, warto obtoczyć je w bułce tartej. ● Zamiast kruszonką ciasto po upieczeniu możemy też posypać wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto mieszane widelcem

To może cię zainteresować