Ciasto z owocami i winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować jajka z solą i cukrem.Przesiać mąkę z proszkiem,miksować dolewając też wino i olej.Domieszać plasterki jabłek.(można dodać inne owoce, albo bez niczego). Wyłożyć na blaszkę 25x42, wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Piec w 150*ok.1 godz.
Po przestygnięciu, posypać cukrem pudrem.
3.Jabłka w plasterkach nie tylko na szarlotkę.
Jabłka obrać, pokroić w cząstki, potem plasterki. Ja na plasterki kroiłam krajalnicą do jajek.Wsypać do miski, zasypać cukrem, odstawić na trochę żeby puściły sok.Wkładać do słoików, wraz z sokiem.Lekko ugnieść. Pasteryzować ok.10 min.
Porady
Ja piekłam i dla wnuków to zamiast wina, dałam szklankę soku z jabłek.
Komentarze