Ciasto z owocami i kruszoną na maślance

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Czy może być coś lepszego niż świeże, puszyste (jeszcze ciepłe) ciasto z mnóstwem owoców i kruszonką? Chodziło za mną ciasto drożdżowe z owocami ale… jak wiecie ciasto drożdżowe jest dość czasochłonne, a ja miałam ochotę szybko coś schrupać.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦225 ml maślanki
    ◦200 g cukru pudru
    ◦325 g mąki tortowej
    ◦3 jajka
    ◦3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦112 ml oleju
    ◦1 szczypta soli
    ◦1 ½ szklanki owoców sezonowych

    Składniki na kruszonkę:
    ◦130 g mąki tortowej
    ◦45 g cukru pudru
    ◦55 g brązowego cukru
    ◦115 g masła
    ◦4 łyżki otrębów owsianych
    ◦4 łyżki wiórków kokosowych

    Dodatkowo:
    ◦tłuszcz do formy
    ◦cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Ciasto

Ciasto z owocami i kruszoną na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie kruszonki:
    W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

    Przygotowanie ciasta:
    Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodajemy maślankę i olej i miksujemy na jednolitą masę. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniową łyżka po łyżce dodajemy do masy. Ucieramy aż składniki się połączą.

    Ciasto wylewamy do okrągłej tortownicy, wysmarowanej masłem o średnicy ok. 26-28 cm, na ciasto układamy owoce, które posypujemy kruszonką.

    Ciasto z owocami i kruszoną na maślance pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować